Zuid-West Nederland

Afbreken van grondsmaak

De aanwezigheid van grondsmaak bij gekweekte vis is een bekend probleem in de sector. In dit project wordt onderzocht of de stoffen afkomstig van schimmels en blauwalgen, die de grondsmaak bij kweekvis veroorzaken, kunnen worden afgebroken. Dit gebeurt met behulp van een soort UV-licht in een fotokatalyse reactor. De stoffen die verantwoordelijk zijn voor de grondsmaak worden door oxydatie afgebroken met voor mens en dier onschadelijke korte golven.

Er wordt een mobiele reactor ontworpen en getest, die eenvoudig te verplaatsen is naar andere afzwembakken en aquacultuurbedrijven. Via metingen en smaaktesten wordt inzicht verkregen hoe de fotokatalysator ingezet kan worden op verschillende locaties.

Het project kan ook succes boeken via besparingen op het waterverbruik. Normaal worden kweekvissen immers voor de oogst minimaal 24 uur in vers en schoon water gehouden, het zogenaamde afzwemmen. Deze werkwijze biedt ook vanuit welzijnsoverwegingen voordelen.

Terug naar het overzicht
Projectleider
Pim Wilhelm
Hoofdaanvrager
Pim Wilhelm
Betrokken organisaties
Wilhelm Aquaculture Enterprises (WAE)
Startdatum
januari 2008
Contactgegevens
Eisenhowerlaan 66, 2625 GK Delft
06 10 35 11 93
wae@hetnet.nl